Kako da vam kuća bude čista i bezbedna

cista-kuca.jpg

Kako da vam kuća bude čista i bezbedna

Svima nam je ovih dana glavna misao kako najbolje održavati kuću čistom i bezbednom. Koja sredstva koristiti kako bismo bili sigurni da smo rizik smanjili na najmanju moguću meru. Brinemo da li nam je kuća sigurna posebno u slučaju kada nemamo sredstvo za dezinfekciju da iskoristimo. U trenutnoj situaciji važno je znati koja sredstva mogu da nam pomognu i u kojoj meri, ali i to da čišćenje i dezinfikacija nisu isto.

Čišćenjem uklanjamo vidljive nečistoće, prašinu, ostatke koji se nakupljaju tokom dana. Za čišćenje koristimo razna stredstva, od stare dobre krpe i tople vode, preko usisivača do hemijskih sredstava za održavanje. Oni koji žele da zaobiđi upotrebu hemije mogu se osloniti na sredstva koja mnogi od nas već imamo u kući.

Majstor za uklanjanje raznih tipova prljavšitna, fleta, skorelih i upornih mrlja jeste soda bikarbona. Ko je koristi zna da je izuzetno efikasna u čišćenju:

 • - rerne
 • - masnoće na raznim površinama
 • - mikrotalasne pećnice
 • - zagorelih fleka
 • - začepljenih odvoda
 • - predmeta od srebra
 • - tkanina, nameštaja, dušeka
 • - a pomaže neutralisanju mirisa u frižideru
 • U određenoj razmeri sa vodom, soda bikarbona deluje kao abrazivno sredstvo i zato je ne treba koristiti na glatkim i sjajnim površinama.

  Ipak, koliko god bila odlična za uklanjanje najrazličitijih tipove fleka i prljavštine, soda bikarbona deluje kao sredstvo za čišćenje, pa u borbi protiv koronavirusa nije dovoljna. Shodno tome nameće jedno pitanje:

  Zar čišćenje i dezinfekcija nisu isto?

  Stručnjaci kažu da nisu. Iako i jedno i drugo imaju za cilj da našu kuću pretvore u čisto i bezbedno mesto, redovnim čišćenjem zapravo samo uklanjamo prljavštinu, fleke i ostatke na površinama. Sredstvima za čišćenje postižemo uklanjanje određene količine mirkoorganizama, ali ovim postupkom nećemo ukloniti bakterije, viruse i gljivice.

  Dobro očišćena površina je tek početak procesa dezinfekcije. Jer ako površina nije dobro i temeljno očišćena, svaka dezinfekcija je samo nepotrebno trošenje vremena i resursa.

  Pomenuta soda bikarbona dobija dezinfekciona svojstva tek dodavanjem limuna ili alkoholnog sirćeta. U toj kombinaciji uništava se određena količina mikroorganizama, ali se ne postiže i potpuna dezinfikacija.

  To možete postići upotrebom varikine. Često je domaćice koriste za izbeljivanje odeće, a može da posluži i za dezinfekciju. Neohodno je koristiti je sa rukavicama, a ako vam je miris varikine ipak prejak predlažemo i druga jednako delotvorna sredstva.

  Hidrogen je još jedno veoma efikasno sredstvo za uništavanje mikroorganizama. Većina nas ga ima u rastvoru od 3% što je bezbedna količina i kao sredstvo za dezinfekciju biće vam i više nego pouzdan.

  Ipak, alkohol je najsigurniji

  Alkohol (Ethyl alcohol) se već dugo koristi kao antiseptik - uništava širok spektar bakterija, kao i viruse, koji uključuju viruse gripa i koronavirus. Protiv ovih vrsta je alkohol posebno efikasan jer uništava njihovu opnu bez koje koronavirus ne može da opstane. Koristite ga da dezinfikujete površine koje najčešće dodirujete tokom dana, i obavezno perite ruke.

  Isti efekat na aktuelni virus imaju i sredstva za dezinfekciju koja se mogu kupiti u apotekama i zato preporučujemo da ih koristite kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu. Ipak, kako ih nema u dovoljnim količinama, verujemo da će vam naši saveti biti od pomoći.

  Vodite računa o svim merama zaštite

  Ne zaboravite - dezinfekcija se radi tek nakon temeljnog čišćenja. Pravilnim čišćenjem i dezinfekcijom, boravkom u kući, izbegavanjem kontakta sa ljudima i pridržavanjem saveta od nadležnih službi osiguraćemo da koronavirus brže prođe a mi se svi vratimo normanom životu.

  Ako ipak želite da se profesionalci pobrinu za čišćenje vašeg doma ili poslovnog prostora potražite ih u sekciji Održavanje na našem sajtu